27. 05. 2020
Z prvého kola PWT si okrem Prague Gold za Rulandské šedé WMCH 2017 odnášame aj Prague Premium Gold za Muškát moravský 2019. Vinárskych súťaží je skutočne veľa. Prečo je ale Prague Wine Trophy v našich končinách taká výnimočná a aké to je byť členom degustačnej komisie. Toto všetko sa dozviete v našom ďalšom BLOGU.
O súťažiach sa toho celkovo popísalo už veľa. Budem sa Vám snažiť z môjho pohľadu a osobnej skúsenosti priblížiť čím je v našich končinách táto súťaž unikátna.
Teda najskôr sa do Prahy musíme dostať,
že ano?! Na to som využil pri rekonštrukcii D1 – tky asi najlepší spôsob, a tým
je vlak. Dankovlaky som nechal tak a s chalanmi sme si rezervovali
miesta v Regio Jet-e. I keď ich grafické znázornenie vozňov je také...
no proste nič moc. Zrazu sa veziete a namiesto toho aby ste išli dopredu
celú cestu do Prahy cúvate. To ale nebol problém lebo pri dostatočnom množstve
piva a rôznych iných nápojov vám cesta ubehne raz -dva. Moji
spolucestujúci boli Vám dobre známi Michal Pavelka z rovnomenného vinárstva
a Tomáš Dilong, technológ Karpatskej Perly. Debaty boli skvelé, pivo dobre
zachladené a zrazu sme boli v Prahe. Rýchlo sme sa premiestnili do
nášho Hotela neďaleko „Staromáku“. Tu sa stretávame s Editkou Ďurčovou.
Naša najznámejšia a najlepšia degustátorka , enologička, skvelá parťáčka
a hlavne osoba ktorá v zahraničí dlhodobo propaguje
slovenské vinohradníctvo a vinárstvo.
To práve ona nás troch nominovala do
degutačnej komisie na PWT. No neboli by sme v Prahe keby sme nezakotvili u Pinksů. 1843. To je rok kedy tu začali čapovať Pilsner
Urguell. A čapujú ho dodnes. A ako??? No úúúplne luxusne. Potom
nasledovala cesta na Malú stranu, kde sme to zaklincovali dobrou večerou. Samozrejme
to bola „česká klasika“, a spokojne sme išli spať.
Prvý deň
hodnotenia sa niesol v duchu bielych vín. No a bolo tam aj zopár
šumivých. V každom prípade tu je na mieste aby sme si popísali hlavne
systém hodnotenia. Na každej, v našich končinách známej súťažnej
degustácii, sa hodnotí systémom kde sú jednotlivé vzorky predkladané
samostatne. Čiže sa hodnotí vzorka po vzorke.
Je ale málo takých, kde sa za
okrúhlym stolom aj reálne o vzorkách diskutuje a vymieňajú sa názory.
Nie vždy je to potrebné ale toto je presne systém kde sa toho človek fakt veľa
naučí. Za všetky uvediem napríklad Danube Wine Challenge, ktorá ako jediná na
území Česko-Slovenska má patronát OIV a aj Vinofedu. Existujú samozrejme
aj výnimky medzi klasickými súťažami bez patronátu OIV kde je systém hodnotenia
a hlavne priebeh veľmi dobrý. Takých je ale ako šafranu. No a čo PWT.
Tuto sa hodnotí systémom ktorý je skôr populárny v USA. Je to porovnávacia
degustácia, tj. vína sú Vám predkladané v sériách po 5,10,15 alebo 20,
teda víno porovnávate ako sa časom vyvíja. . Vždy sa jedná o sériu ktorá
má spoločného menovateľa, tj. väčšinou ide o odrodu alebo štýl. Po tom ako sú Vám
vzorky odprezentované, samostatne si vyhodnotíte vzorky, so slovným popisom
a bodovou hodnotou. Po tom si každú jednu vzorku prechutnáte ešte raz,
a urobíte prípadnú korekciu. Toto je veľmi dôležité, pretože sú vína ktoré
sa otvárajú postupne. Minútu po minúte odhaľujú svoj charakter, jednotlivé
nuansy a odtiene. Vy tu dokážete urobiť korekciu bodov smerom nahor alebo
nadol. Nebúšené a prvoplánové vína tu veľkú šancu na úspech nemajú. Hlavne
tie ktoré po 5 minútach stratia svoje čaro, čím je intenzívna aromatika.
Naproti tomu vína s hĺbkou a štruktúrou ktoré sa prvých, povedzme 10
minút nemusia ukázať, sa práve tu ukážu v plnej kráse. V skratke vínu
doprajete dostatok času na to aby sa otvorilo do krásy a odhalilo svoj
potenciál. Je to veľká výzva pri aromatických odrodách, pretože keď si
zoberieme fakt že od naliatia do pohára až po uzavretie samotného hodnotenia
môže prebehnúť aj 30 minút. Tieto vína musia mať skutočne pevnú štruktúru a nevyumelkovanú
aromatiku. Na záver prichádza to najlepšie, a to je slovné hodnotenie.
Vždy začne iní člen deputačnej Jury, a toto je moment kedy sa
o vínach, toho naučíte veľa. Tuto Vám nestačí len udeliť 85 bodov
a hotovo. Tuto si svoje hodnotenie musíte obhájiť. Tak ako to je na veľkých
svetových súťažiach, napríklad tých s patronátom Vinofedu. Teda myslím tým
to obhájenie hodnotenia, ktoré nám išlo od ruky. Každý flight nám trval
maximálne 30 – 40 minút. Editka ako predsedkyňa komisie nás viedla v skvelom
tempe a skutočne sa nám hodnotilo veľmi dobre. Hneď po hodnotení sme si
zbehli na tatarák do vyhláseného podniku, moderného mäsiarstva Naše Maso.
Nechýbala návšteva Vinografu, čo je skvelý podnik ponúkajúci veľkú plejádu moravských,
českých a zahraničných vín medzi ktorými nechýbajú ani tie slovenské.
Ja
som bohužiaľ musel kvôli ďalším pracovným povinnostiam Prahu opustiť skoro
ráno. Vlak ktorý išiel o 5:00, ma bezpečne odviezol do BA, odtiaľ som
prestúpil na rýchlik do NZ a potom na osobák do Strekova. Celou cestou som
ale rozmýšľal nad tým aká skvelá a bohatá skúsenosť to bola. Čo všetko nás
môžu takéto skúsenosti naučiť a hlavne ako to všetko čím lepšie zúročiť.
Na to sa odpovedá ťažko, ale v partii skvelých a odhodlaných ľudí sa
vždy pracuje najlepšie. Netreba zabúdať na to, že kde je spoločná vôľa, tam je
aj úspech.
PS: V momente dopísania tohto článku prišli výsledky z prvého kola PWT 2020. Dopadli sme skvelo. Muškát Moravský 2019 získal Double Gold na PWT inak označovaným Prague Premium Gold a Rulandské šedé Winemakers Choice 2017 získalo Prague Gold.
2023
30. 12. 2023
Túto otázku si kladie veľa našich známych a klientov. V Júni by sme povedali že toto tvrdenie je pravdivé. Ako to však dopadlo, tak to sa dočítate v tomto blogu.
2022
23. 2. 2022
Získať zlato v Paríži je skutočne náročné. Toto sa pošťastí a podarí len vinárom a vínam ktoré sú nielen bezchybné vo svojom prejave ale zároven musia degustátora nadchnúť svojou jedinečnosťou.